SV aanwezig bij internationaal supporterscongres

Gepubliceerd op Zondag 9 Juli 2017

De SupportersVerenging FC Utrecht is de afgelopen dagen aanwezig geweest in het Belgiche Gent en Lokeren, waar van 6 tot en met 9 juli het European Football Fans Congress werd georganiseerd door Football Supporters Europe (FSE).

Tijdens het EFFC2017 werden diverse onderwerpen besproken die betrekking hebben op voetbalfans in heel Europa, waaronder uitsupporters bij Europese uitwedstrijden, veiligheid rondom wedstrijden, regelgeving bij sfeeracties, terrorisme en staanplaatsen.

Namens de SV was Siege Postuma, vice voorzitter, aanwezig. Vanuit Nederland waren ook Ajax en AZ vertegenwoordigd in België.

Rondom het bezoeken van wedstrijden in Europese competitie lopen Europese fans over het algemeen tegen de volgende issues aan:
*Keuzevrijheid ten aanzien van reizen;
*Supporters die op voorhand worden gezien als probleem, in plaats er een gezamenlijk feest van te maken;
*Het moeilijk verkrijgen van visums op korte termijn bij tegenstanders uit bijvoorbeeld Azerbeidzjan;
*Lang voor aftrap al aanwezig moeten zijn in het uitvak;
*Verdeling van de tickets in het stadion, waarbij regelmatig wordt afgeweken van de 5%-norn;
*Absurde prijzen die sommige clubs vragen in vergelijking met de normale prijsstelling;
*Zeer beperkte sanitaire voorzieningen;
*Matige catering;
*Toegangscontrole met te weinig mankracht;
*Absurd strenge aanpak van politie-eenheden, met name in Spanje, die veel buitenlandse voetbalfans behandelen als zware crimineel.

Deze punten zullen in voorbesprekingen meegenomen worden in de beoordeling omtrent een Europese wedstrijd, te samen met de ‘delegate member’ van de UEFA die bij elke wedstrijd aanwezig is. Het is een gezamenlijke wens om een soort SLO-systeem te creëren, waar alle bevindingen na een Europese wedstrijd zichtbaar worden gemaakt, zodat kennis en ervaringen onder internationale voetbalsupporters kunnen worden gedeeld.

Op het gebied van sfeeracties, waaronder vuurwerk, kon geen eenduidigheid worden verkregen, aangezien in het ene land politie dergelijke acties tegenwerkt en in andere landen de gemeente en vergunningen een rol spelen.

Verder is er op de eerste dag van het congres in Gent gesproken over de dreiging van terrorisme bij het voetbal en werd onder andere stilgestaan bij de voetbalaanslag in Istanboel en de aanslag in Parijs rondom het duel Frankrijk - Duitsland. Ook al is een aanslag moeilijk honderd procent te voorkomen, waakzaamheid van iedereen zal er mede toe moeten leiden om het risico zo klein mogelijk te maken.

De tweede dag werd georganiseerd in het stadion van Lokeren, een authentiek en sfeervol stadion. Tijdens deze dag is vooral gesproken over de samenwerking tussen club en supporters, clubcultuur en veiligheid en regelgeving rondom staanplaatsen.

Veel vertegenwoordigers van de aanwezige Europese clubs gaven het signaal dat overleg en communicatie met de club lastig is en op een laag pitje staat. Ook het creëren van een eigen supportershome is soms onbespreekbaar. De SV heeft bij dit onderwerp onder andere het woord genomen en uitgelegd dat juist bij FC Utrecht dit heel anders gaat. Regelmatig is er overleg met de club, er is een schitterend supportershome, prachtig clubblad, de Golden Share die beheerd wordt door SV-voorzitter Teun den Hartog, een fietstocht met spelers. Voorbeelden waar veel aanwezigen aan willen werken bij hun clubs, maar nog lang niet zo ver zijn. De gang van zaken tussen FC Utrecht en de achterban werd door aanwezigen, waaronder mensen uit de politiek, als voorbeeld gezien voor het aangaan van de dialoog met de club.

Staanplaatsen wordt bij een aantal landen toegepast, met name in Duitsland. Velen zijn het erover eens dat de passionele sfeer met name wordt gecreëerd in de vakken met staanplaatsen. De aanwezige Engelsen noemden de sfeer in hun stadions matig tot dramatisch, mede veroorzaakt doordat het niet toegestaan is om in het stadion staand de wedstrijd te volgen. Voor de UEFA, in Lokeren vertegenwoordigd door de Nederlander Marc Timmer, is het spelen van Europese wedstrijden met staanplaatsen echter onbespreekbaar. Hier is dus nog veel winst in te behalen.

Al met al kan worden teruggekeken op een interessant en leerzaam congres. Diverse onderwerpen zijn aan bod gekomen en actiepunten zijn verdeeld met als doel een eenduidig Europees beleid op het gebied van supporterszaken, waarbij het voor Europese voetbalsupporters prettig en eenvoudig moet zijn om Europese duels bij te wonen.

Bestuur SupportersVereniging FC Utrecht